Izlet na Vremščico

Letošnjo spomladansko sezono izletov Izletniške sekcije PD Črnuče smo pričeli v soboto, 9.4.2011 z izletom na Vremščico. Izleta s posebnim avtobusom se je udeležilo 45 otrok in njihovih staršev v spremstvu petih učiteljev z osnovne šole Narodnega heroja Maksa Pečarja s Črnuč. V lepem vremenu smo se na Vremščico podali po markirani planinski poti iz Senožeč, kraja med Postojno in Divačo. Po izstopu iz avtobusa na parkirišču v središču Senožeč smo pričeli s hojo po cesti med kraškimi hišami do manjšega spominskega parka in mimo zadnjih kmetij na robu strnjenega naselja do ograjenih pašnikov. Cesta, ki se je kmalu spremenila v kolovoz nas je pripeljala v strnjen gozd skozi katerega se planinska pot vse bolj strmo vzpenjala do prostranega travnatega pobočja Slatne (914m) pod katerim smo v rahlem spustu prečili do mrazišča na severni strani glavnega pobočja Vremščice. Tu nas je smerokaz potolažil, da imamo do vrha le še 30 minut, skupno torej okoli 2 uri zmerne hoje z vključenim postankom za malico, ki smo si jo privoščili v strmejšem spodnjem delu poti, ko je bila predvsem žeja za naše mlade planince le prehuda. Zgornji del poti je potekal po vse bolj razglednem, proti jugu odprtemu travnatemu vršnemu pobočju Vremščice. Med cvetočim spomladanskim cvetjem smo ob 11h dosegli naš cilj 1027 m nad morjem, ki se je tudi nakazovalo v ozadju pod kraškim robom. Bolj izraziti so bili zasneženi očaki Julijcev in Kamniško-Savinjskih Alp, predvsem pa bližji vrhovi Nanos, Slavnik in Snežnik. Skratka skoraj celotna Slovenija se nam je iz razgledne Vremščice ponujala kot na dlani. Poleg Črnuških planinskih škratov je istočasno v razgledih z Vremščice uživalo še okoli 100 drugih planincev, predvsem otrok. Na srečo je vrh dovolj prostran, da smo se na njem lahko primerno razporedili, da se nam ne bi »ovce« pomešale.

Z vrha smo sestopili po poti slovenske planinske transverzale, ki povezuje Vremščico s Škocjanskimi jamami. Pot se je po širokem hrbtu Vremščice zlagoma spuščala proti zahodu. V zadnjem delu spusta smo po makadamski cesti pripešačili nad Gabrče do glavne ceste proti Divači, kjer nas je pričakal avtobus. Tako smo v dobrih štirih urah zaključili prijeten planinski izlet po Brkinskem koncu. Za začetno uvajanje v planinsko sezono kar primerna tura. Vabljeni še na druge izlete PD Črnuče, ki so najavljeni v seznamu izletov.Več fotografij z izleta na Vremščico lahko najdete v mapi Planinskih škratov na naslovu: http://www.makspecar.si/Leto%20201011/Forms/AllItems.aspx

Besedilo in slike: Dušan Žigon

Izlet na Donačko goro

Izlet na Donačko goro je bil 11.3.2006, udeležilo se ga je pa 11 udeležencev. Nekaj utrinkov s srečanja si lahko ogledate spodaj. Za povečavo kliknite na sliko.


Izlet na Kokoš

Ogledate si lahko nekaj utrinkov z izleta na Kokoš. Za povečavo kliknite na sliko.