Športno - plezalna sekcija

Z izjemnim razvojem športnega plezanja, ki je bil spodbujen z oživitvijo prostega plezanja v 70-ih letih, so po Sloveniji začeli nastajati tudi športno-plezalni odseki in sekcije. Večina teh odsekov oziroma sekcij deluje pod okrilji matičnih planinskih in/ali alpinističnih odsekov.

Tekmovanja, plezanje kratkih, s svedrovci opremljenih skalnih smeri v plezališčih, ki so najprej pomenile le trening alpinistov za višje stene, so se v Alpinističnem odseku PD črnuče začela že v 80-ih letih. In prav Alpinistični odsek, po domače ČAO, je zbral v svojem delovanju mlade plezalce, ki so januarja leta 2000 ustanovili športno plezalno sekcijo (ŠPS).

Dejavnost ŠPS-ja je dokaj raznovrstna, člani pa smo povečini tudi člani Alpinističnega odseka.

Člani ŠPS-ja že tri šolska leta vodimo športno-plezalni krožek na OŠ Maksa Pečarja na Črnučah.

Upravljamo malo plezalno steno v predprostoru telovadnice v isti šoli, ki je namenjena zimskemu osnovnemu plezalnemu treningu članov PD črnuče. Omembe vreden je tudi nakup akumulatorskega vrtalnega kladiva, tako da sekcija sodeluje v projektu Komisije za športno plezanje PZS, ki sekciji na vsakoletnih razpisih dodeljuje material za nadelavo varno opremljenih smeri. Do zdaj smo opremili že 10 smeri, od tega 2 dolgi športno-plezalni smeri v južni steni Planjave v Kamniških Alpah, druge pa v Turncu pod Šmarno goro in v Iškem vintgarju. Na tekmovanjih še ne sodelujemo. Imamo pa enega sodnika z licenco, ki sodi na tekmah Državnega prvenstva Slovenije v športnem plezanju. Vendar potencial mladih plezalk in plezalcev na Črnučah obstaja!

Trenutno plezamo smeri do težavnosti 7c oziroma IX, na pogled pa 7a+ oziroma VIII+.

Za prihodnost upamo, da se bomo okrepili predvsem strokovno, da bomo po zgledu Alpinističnega odseka organizirali športno-plezalne tečaje, se udeleževali tekmovanj, usposobili trenerje ter tako sooblikovali razvoj plezalnega športa mladih s Črnuč in mogoče še širše.

 


Blaž Germek
tel.: 561 25 42/031 891 838  

Jernej Vidmar
tel: 5116 374/ 031 876 583

Plezalna stena v predprostoru telovadnice na OŠ Maksa Pečarja je namenjema članom športno plezalne sekcije ter članom AO Črnuče.
Pridejo lahko tudi prijatelji, vendar mora za njih poskrbeti, kdor jih je pripeljal. 

 

Ponedeljek: 19.30h - 21.30h, zaenkrat Blaž Germek 031 891 838, se išče nekdo drug, prosim naj se po možnosti kdo javi!
Torek: 19.30h - 21.30h, odpira Žiga Hafner 031 291 585
Sreda: 19.30h - 21.30h, odpira Jernej Vidmar 031 876 583
Četrtek: 18.30h - 21.30h, odpira Marko Tatič 051 639 480
Petek: 19.30h - 21.30h, odpira Blaž Pirnat 031 713 069

Če so vrata zaklenjena, kličite za tisti dan določene ljudi. Še najmanj težav pa boste imeli, če boste hodili ob okroglih urah, ko so vrata običajno odklenjena.

Želimo vam dobre treninge!

 

Šola nam gre zelo na roko in nam daje prostor zastnoj. Mi sicer vodimo krožek, poleg tega pa smo se seveda dolžni lepo obnašati do imovine in zaposlenih (hišnika).
To se predvsem nanaša na uro odhoda, ki nam je letos res strogo zabičana. Ob pol desetih se plezanje nepreklicno konča in se blazine pospravijo. Lahko se še na hitro stuširate, ob 10.00 pa na šoli ne sme biti več NIKOGAR!!
Če se tega ne bomo držali, nas bodo dvakrat opozorili, nato pa nam bodo odpovedali gostoljubje. Ker si tega ni želimo, bomo že sami odslovili vsakega, ki se teh pravil ne bo držal!!!

VSAK PLEZA NA LASTNO ODGOVORNOST!!!
Pazite predvsem, da pri padcih ne zgrešite blazine. Po potrebi naj vam pomaga prijatelj, ki vas pri padcu usmeri na blazino. Če so blazine malomarno zložene, lahko padete med blazine in se poškodujete.
Treninga se lotite postopno in ne pretiravajte. Sicer vas bo k počitku kmalu prisilila poškodba.
Pa obilo plezalnih užikov vam želimo!

Oglejte si še nekaj slik.